‘TOPLUMSAL BELLEK’
‘Bu kongre Prof.Dr. Abdülkadir Özbek’in değerli anısına atfedilmiştir.’
Bir toplumun kültürünün, sosyolojik yapı özelliklerinin, kimliğinin, tarihçesinin oluşması, sürdürülmesi ve ileriye taşınmasında en temel ögelerden biri ‘toplumsal bellek’tir. Toplumu oluşturan kişilerin anılarında, açık ve örtük belleklerinin izleklerinde, yaşanan toplumsal olaylar, toplumu etkileyen kişiler, ortak yaşanan acılar ya da sevinçler ve kutlamalar, yıllar içinde oluşturulmuş olan ortak değerler o toplumun ‘toplumsal belleğini’ tanımlar.
Bir toplumun bütünlüklü, toplumsal kimliği sağlam ve sağlıklı, özerk bir toplum olarak kendisini ileriye taşıması, dünya üzerinde bir kimlik ve anlamla var olabilmesi, toplumsal belleğini açık ve işlerlikli tutması, yaşadıklarını irdeleyip, işlemleyebilmesi ile olanaklı olacaktır.
Çağımızda küreselleşme sürecinin getirdiği zorlamalarla toplumların kimliklerinin dağılması, toplumsal bir çözülme ve değerler yitiminin ortaya çıktığını görmekteyiz.
Kongre afişimizde ‘balık’ ve ‘fil’ imgelerini kullanmamız, toplumların ‘fil hafızalı’ ya da ‘balık hafızalı’olma gibi iki temel çatışkı içine çekilebileceklerini göstermeyi amaçlamaktadır.
‘Fil hafızalı’ insanların çoğunluğu oluşturduğu bir toplumda, öfkenin ve kindarlığın sürdürülmesi, bağışlayamama, uzlaşamama, toplumsal ayrışma riski öne çıkarken, ‘balık hafızalı’ insanların egemen olduğu bir toplumda ise yaşanan toplumsal olayların izleklerinin çabucak silinmesi ve toplumsal doku ve değerlerin çözülmesi söz konusu olabilir.
Bu kongrede bizler, ‘Toplumsal Bellek’ temasını ele alarak, bu kavramı çeşitli boyutları ve ilişkili bağlamları üzerinden, uluslararası bir bilimsel buluşmada birlikte gözden geçirerek, insanların ve ülkelerin varoluş süreçlerindeki önemini yeniden vurgulamayı amaçladık.
Hepinizi kongremize bekliyoruz.
Kongre Düzenleme Kurulu adına
Prof. Dr. Bahar Gökler
Kongre Başkanı